2011. február 3.

Miért nem lesz bejegyzés japán esküvőkről

Az előző rész tartalmából:
Az új, (kínosan tökéletes) babysittertől megtudhattuk, hogy a japán anyukák egy része szükség esetén minden gond nélkül otthon hagyja egyedül a kicsi gyermekét. A folytatásban még többet tudhatsz meg a gyereknevelés japáni változatáról. Figyelem! Az alábbiak nem feltétlenül általános érvényűek, kizárólag a szerző közvetlen ismeretségi körének szociológiai tanulmányozásából származnak.

Szóval van a japán anyuka. Vagyis inkább először a lány. Az egyetem elvégzése után elhelyezkedik, de komoly munkát nem kap. Mindenki (még saját maga is) hülyének és tudatlannak tartja és a nagyvállalatnál nem számít komoly tényezőnek. Miért is számítana, amikor pár év múlva úgyis kiszemeli áldozatát, akivel egy kisebb vagyont felemésztő esküvő és nászút után családot alapítanak. Apa-san kollégájának lesz nyáron az esküvője. Meg is hívta apa-sant, de még mielőtt belemelegedtem volna a megfelelő ruha kiválasztásába, kiderült hogy a meghívás csak apa-sannak szól. Egy másik viszont mondta, hogy szeretettel várják az egész családot az esküvőre, feltéve ha nem okoz túl nagy gondot hogy Hawaii-on tartják... Nagyon úgy néz ki, hogy japán esküvői szokásokról nem fogok bejegyzést írni.
Szülés után anyuka már nem megy vissza dolgozni, hanem teljese egészében a családnak szenteli életét, amiből a főzés egy jelentős időmennyiséget tesz ki. A japán anyuka tulajdonképpen folyamatos főzésben van, még reggelire is képes főzni. Az első gyereket még tetszőleges számú testvér követi. Ez a szám nem kevesebb egynél és átlagosan kettő. Apuci közben szakadatlanul dolgozik, a gyereknevelésben nem nagyon veszi ki a részét. Ideje rá nem sok, de ha esetleg mégis felszabadul egy kevés (ennek még a látszatát is igyekszik elkerülni), akkor is rögtön gondoskodik valami elfoglaltságról. Ilyen esetekre találták ki a japánok a golfozást.

A gyerekek és az anya között az első pár évben teljes a szimbiózis. A legkisebb gyerek praktikussági okokból az anyához 'csatolva' általában a hátára kötve található meg. A főzést is így oldják meg. Együtt is alszanak a gyerekekkel kisiskolás korukig. Ez szó szerint értendő, nem csak egy helyiségben, külön ágyban, hanem egymás mellett, a tatamira leterített futonokon. Apuci külön szobában alszik, időbeosztása nem nagyon egyeztethető össze a többiekkel, és egyébként is milyen már hogy ha felkel a gyerek, akkor őt is felkelti. Apuci és anyuci a gyerekekkel szinte külön életet élnek, és ez ellen, úgy tűnik, egyik félnek sincsen kifogása.
Amikor jön hozzánk valaki, mindig nagy ámulatot kelt a kiskorú külön bejáratú szobája kisággyal és pelenkázóval. Ilyeneket szoktak kérdezni, hogy 'És akkor berakod az ágyba és ő pedig elalszik?' Arról nem is beszélve, hogy ugyanezt a produkciót apa-san is képes bármikor önállóan előadni, mármint nem kellek én ahhoz, hogy a gyerek el tudjon aludni, és ezt az állapotát akár hosszú órákon keresztül is képes legyen fenntartani.

Azt gondolnánk, hogy a japán anyukának pontosan betartott napirendje van. E helyett, inkább a véletlenszerűség a jellemző és úgy tűnik a dolgok folyását inkább a gyerek, mintsem az anya irányítja. Intézményesített délutáni szunya pl. nincsen, még a bölcsődében sem. A dolgot úgy oldják meg, hogy amikor a gyerek végkimerültségében már nem képes tovább bontani a rendet, akkor ott és úgy ahogy van, egyszerűen ledől a földre és mély álomba merül. Ilyen jelenetnek már többször voltam a tanúja. Egyik alkalommal arra a naiv kérdésemre hogy ha már így alakult, akkor legalább most nem kellene-e bevinni a gyereket a szobájába (ami ugye nincs), egy szelíd mosoly volt a válasz. Na jó - folytattam -, de nem zavarja szegényt, hogy üvölt mellette a TV, mi pedig göndör kacajok közepette folytatjuk a pletykálást? Á, dehogy - jött a válasz-, nézd csak milyen mélyen alszik. És akkor lábbal kicsit még meg is bökdöste az alvó gyereket, aki, valóban, meg sem moccant.
A délutáni nem alvás egyenes következménye, hogy mire a fenti padlóra fekvéses üzemszünet bekövetkezik, már délután 5-6 óra van, és egy este 7 órás ébredés után nyilván 11 előtt nem fog megint elaludni a gyermek. Én folyton megkapom, hogy túlságosan komolyan veszem az olyan dolgokat, mint a rendszeres evés és alvás.

Egyébként a japán anyák csodálni valóan szelídek és türelmesek. Nem tudom hogyan csinálják (többször próbáltam már, teljesen eredménytelenül), de soha nem emelik fel a hangjukat, és sok mindent rájuk hagynak, a gyerekek valahogy mégsem lesznek elkényeztetettek és tiszteletlenek. Gondolom azért sem fordul elő hogy az út közepén ráordítanak a gyerekre, mert a külsőségekre nagyon adnak. Engem kellően magas vérnyomásnál ez már annyira nem feszélyez.

 





11 megjegyzés:

  1. Hóhóhó,ez több kommentet kíván!
    Először is kár,hogy nem mész el esküvőre,mert már csak az ultra-giccsért is megérné!A sintó-részhez nem tudok hozzászólni,mert nem ismerem kellően a vallást.Mert általában két esküvőt tartanak,egy hazait,meg egy nyugatit!A nyugati típusú esküvőnél vegyél egy romantikus,nyálas amcsi filmben lévő esküvőt és szorozd meg kb.tízzel.Például:hófehér ruha a menyasszonyon,vőlegényen.Tündi-bündi,fodros ruhájú koszorús lányokkal,meg virágokkal,lufihegyekkel,galambröptetéssel,rizs-és konfetti dobálással,mű- és igazi virágcsokrokkal,gipszszobrokkal,pappal!(pedig ott nem-sokan sírnak fel a keresztvíz alatt!)Ezt,az erre szakosodott rendezvényszervezők lezavarják 1 óra alatt,lehetőleg valami elegáns helyszínen,pl:a helyi pláza,készül százezer fénykép,aztán mindenki megy a búsba,mert drága mulatság ez ám!Kb. egy éves fizetésük erre rá is megy egy átlag párnak!
    B.

    VálaszTörlés
  2. A nőknél meg most már ott is kezd előre törni a nyugati módi.Amit leírtál róluk,az csak az egyik fele,hogy úgy mondjam a vidékiesebb,falusibb része a dolognak,persze a vidék az japán mérték szerint értendők.Város=Tokyo,vidék=a többi része az országnak.Tehát a modern japán nő=karrierista,nem arra vár,hogy férjhez mehessen(mi több nem is akar),nem kell neki gyerek(egy sem),tanul valami jó egyetemen,utána elmegy közép-,vagy felső vezetőnek valahova(divatlapok,modell ügynökségek,nőkkel foglalkozó szakmák egyikébe),mert neki KELL a Gucci-táska,Bulgari-gyémántnyakék,D&G-ruhák,a felhőkarcolók legfelső szintjén lévő apartman,az 5 csillagos étteremben evés mindennap.Ezt az életstílust pedig nem sok salary-man engedheti meg a feleségének,ezért soha nem fog férjhez menni és nem lesz gyereke.Ez a típusú nő még kis számban van jelen ott,de egyre többen lesznek minden évben és többek között ezért öregszik a japán nemzet!
    B.

    VálaszTörlés
  3. Az egyik hotelben ahol voltunk egyszer volt egy esküvői is. Amikor mi beleskelődtünk, éppen a menyasszony tartott valami beszédet és végig bőgött, aztán tényleg, mire visszamentünk megnézni milyen a buli része, már senki nem volt, kiderült hogy már délután vége volt, bulinak nyoma sem volt.
    Egyszer egy sintó esküvőre is belestünk. Az a hagyományos esküvői ruha nagyon bizarrul néz ki (asszem van róla valahol fényképem, majd egyszer felrakom). Nem sokat láttunk belőle, éppen két lány táncolt nagyon lassan és kecsesen arra a nyekergős japán zenére, amit az európai fülnek elég nehéz megszoknia, legalábbis én még nem jutottam el odáig hogy értékelni tudjam.

    VálaszTörlés
  4. Nahát itt a kétmilliós vidéken így mennek a dolgok :). Tokyo egészen más világ lehet, több japán ismerősöm is onnan költözött ide, és még ők is csodálkoznak dolgokon itt Nagoyában. Akkor mit szóljak én?

    VálaszTörlés
  5. Nekem volt szerencsem egy "nyugati stilusu" eskuvoi bulihoz. Nem volt "papnak latszo" szakallas gaijin, de a par vegig szorakoztatta a vendegsereget, akik folyamatosan ettek a 8 fogasos ebedet. A fogasok kozott egy-egy barat mondott rovid beszedet, arrol, hogy milyen ember az uj ferj vagy feleseg. Az egesz kb. 2 orat vett igenybe.
    Szerintem egyre altalanosabb, amit Elek irt a japan lanyokrol, es a videknek nem igazan mondhato "regi fovarosban" is. Akik pedig ferjhez mennek, azok sem szulnek kettonel tobb gyereket.
    Miert eppen az elso 4-5 evben szentelnenek nagyobb figyelmet a gyereknek, mikor kesobb "felneveli" az iskola, dzsuku, egyetemi klub, stb? A sempai-tol majd megtanul minden fontos dolgot.

    VálaszTörlés
  6. ezt a szabados ovi életet tudtam volna értékelni annó... semmi értelmét nem láttam, h a gyereket (legyek az én, vagy a fiam) ágyba dugják, ha álmos ha nem.

    VálaszTörlés
  7. @Névtelen: Nyilván alapparamétereimből adódóan szinglikkel nem nagyon keveredek össze, de el tudom képzelni hogy egyre többen vannak itt is.

    @Tinusz:
    Ha már nagyobb a gyerek, vagy olyan típus-fajta, hogy nem igényli a szunyát, akkor rendben van. A rendszeres padlón elalvást viszont én már ráutaló magatartásnak veszem :)

    VálaszTörlés
  8. Tehát akkor ne is készüljek japánba ha már úgy is "Harmincas háziasszony megismerkedne... (gyerek nem akadály)" részre gondolok !!! Két esküvő és ha jól számolom ft-ban 3-5 évi fizetés ami csak az esküvő "amiben a ki utazást nem számoltam!!"

    VálaszTörlés
  9. @Seza: Szerintem maradj a magyar csajoknál. Az a tuti!

    VálaszTörlés
  10. Király,lassan beindulnak a dolgok,úgy nézem!Volt már valaha-e egy bejegyzésedhez ennyi komment?Nem baj,fórum lesz ebből!

    VálaszTörlés
  11. Igen, csak bátran-bátran a kommentekkel!

    VálaszTörlés