Miso leves, ahogy egy gyakorló japán háziasszony, Akiko-san készíti azt rutinszerűen:
Ezek fognak kelleni:
- szárított szardínia vagy szárított Shiitake gomba, vagy Dashi
- zöldségek (pl. tofu, gomba, retek, alga)
- Miso krém
- újhagyma
És így csináld:
- Dobd bele egy lábos felforralt vízbe, főzd 10 percig, majd halászd ki a haldarabkákat a vízből.
- Most jöhet bele egy kis tofu, gomba, Wakame alga, retek, vagyis Akiko-san szavaival élve, 'bármi maradék amit a hűtőben találsz'. Ezt azért egy az egyben nem ültetném át a magyar gyakorlatba, nem biztos, hogy 20 deka parizer túl jól mutatna a Miso levesben. De tény, hogy sokféle cuccot beleraknak az alaplébe, én már kagylót is láttam benne, azzal is isteni volt.
- A végén jöhet bele egy kis Miso krém (szóval nem csak én használok instant Miso pasztát, de látva hogy miből készül, ez nem is csoda), a tetejére pedig az újhagyma karikák.
Na és hogy a Miso krém miből van?
Erjeszett rizsi és szójabab. Jön hozzá még egy kis só, egy kis gomba, esetleg árpa...
Két fajtája van: Aka (piros) Miso and Shiro (fehér) Miso. Az előbbi sötétebb, és sósabb, az utóbbi világosabb barna és itt Nagoya környékén ahol mi vagyunk inkább ezt használják.
*Akiko-san szerint a Shiitake Dashi inkább az Udon és Soba készítéshez illik jobban, mert kicsit markánsabb az íze, mint a Niboshi Dashinak.