2010. május 6.

Barátunk, a navigációs rendszer

Sikerült különösebb tömeghisztéria nélkül túlélni az Arany hetet, sőt mindenféle tiltás ellenére sunyiban még két autós kirándulást is beszerveztünk. Állandó mitfahrerünk, a beépített navigációs rendszer most is élesre volt töltve. Nagyképűen angol nyelvűnek adja ki magát, de valójában ez csak annyit jelent, hogy angolul mondja az útirányokat. Ezen kívül -leszámítva még néhány véletlenszerűen lefordított gombot- a menürendszer teljes egészében japánul van, úgyhogy az úticél beállításához be kell magolni melyik kanji után mi jön (dupla tetős házacska és négyzet felett csillagocska után jobbra döntött zászlócskák, majd pálcikaember terpeszállásban, oldalsó középtartásban és máris jöhet a cím..). Mellesleg hasonlóan a többi elektromos ketyeréhez, ez is rendkívül jól nevelt. Bejelentkezéskor a képernyőn megjelenő női alak meghajolva üdvözöl, és még mielőtt elárulnád hova akarsz menni, már előre leszögezi, hogy nem biztos hogy az útvonal minden részletében ismerős a számára, magyarul ne akadj ki ha esetleg nem talál oda. De a legédesebb az, amikor egy Aranyhét típusú kisebb dugóban ülünk, apa-san már rég megbánta hogy nem hallgatott a főnökére és nem vonattal mentünk, felsorolta már az összes anyanyelvünkben fellelhető pikáns állandósult szókapcsolatot, amit nem feltétlenül kellene az egyévesnek tátott szájjal hallgatnia, és ekkor a hölgyemény –gondolom hogy oldja a feszültséget- derűs hangon közli velünk, hogy: „Heavy traffic”.


Érdekesség, hogy a térképeken a buddhista templomokat horogkereszttel jelölik. Az van, hogy a horogkereszt egy elterjedt buddhista jelkép is. Miután Hitler sajátos értelmezése nyomán a nyugati világban nem nagyon kedveljük a horogkeresztet, a második világháború óta itt Japánban a kereszt balra néző változatát használják. Ez a Hitler által kisajátított jelkép tükörképe, de nem mintha ezt magamtól észrevettem volna.


3 megjegyzés:

  1. Szia Lizzy!

    Azt nem írtad merre kirándultatok,gondolom nem vadasparkba,vagy állatkertbe mentetek?Ha énnekem kellene hallgatni egy japán navi nyávogását,biztos idegbajt kapnék tőle rövid időn belül.Milyen járgányotok van,valami Kei-car kispolszki méretű motorral?Esetleg hibrid,vagy villanyautó?Ott nem használnak a navigációk egy TMC-hez hasonló rendszert a dugók kikerülésére?Pedig az már nálunk is működik régóta,ennél csak fejlettebbek a japók!A horogkereszttel kapcsolatban meg nem hiszem,hogy azt látná benne bármelyik japán amit mi európaiak vagy az amik.Nekik ez egy Jólét-jelkép,aminek a gyökerei egészen a Bronz-korig nyúlnak.És használják mindkét irányú verzióját,úgyis ugyanazt jelenti.Inkább az ő saját "Árpád-sávos" zászlajuknak,(a régi felkelő-napos zászló a napsugarakkal) van kétértelmű jelentése,a II.világháború óta.Mondjuk a haditengerészetük használja a mai napig,gondolom ha befut egy ilyen lobogós hadihajó egy a II.v.h.-ban megszállt kikötőbe,pl:Fülöp-szigetek,Korea,Kína,Indonézia,stb.,akkor frászt kapnak az ott lakók,főleg az öregek!

    Szia
    B.

    U.i.:Ha vendégségbe mentek és viszel kaját kóstolóba,vigyél tejberizst vagy rizskoch-ot attól tuti behalnak a japánok,mert nem tudják elképzelni édesen a rizst!

    VálaszTörlés
  2. Ide a környező hegyekbe mentünk csak, direkt úgy néztük ki hogy ne legyen túl felkapott a hely (Korankei, Asuke, Kokeizan Eihoji templom). A mi útikönyvünkben egyik sincs benne, pedig nagyon jó hangulatú helyek. Gondolom azért is, mert nincs olyan sok turista.
    Az autónk Toyota Corolla, amit itt Fieldernek hívnak. Furán is néztek a japánok hogy miért ilyet választottunk : ). Van a navigációs rendszerben valami dugófigyelő, de még nem tudtuk kiművelni magunkat annyira a használatában (ld. japán menürendszer).
    Persze nekik egészen mást jelent a horogkereszt, de tudják hogy mi mivel azonosítjuk és gondolom nem véletlenül használják inkább a fordított verzióját az utóbbi időben, legalábbis a hivatalos cuccokon, mint egy térkép.

    A tejberizses sztori már megvolt. Nem vittünk vendégségbe csak meséltük hogy a rizsfőzőben szoktam a gyereknek csinálni uzsonnára és kétszeresen is kiakadtak rajta. Azon túl hogy gáz volt hogy tejet is rakunk a rizsfőzőbe azt sem értették minek eszik a gyerek az ebéd és a vacsora között még egyszer.

    VálaszTörlés
  3. a japan naviban a dugofigyelo semmit sem er,mert mindenhol dugo van!tokyoban legalabb is.csak ejjel a jo a wangan-szenen!lehet durrantani 340km/h-val,egyszer elvitt egy haver,ez orok eletemre elmeny lesz!850 loeros toyota supraval konnyu!ehhez kepest a shinkansen egy nagy nulla!

    VálaszTörlés