2010. március 8.

Földrengés és egyéb katasztrófák

Kezdünk rájönni, hogy milyen nyugis hely ez a Magyarország. Nincsenek földrengések, hurrikánok vagy bozóttüzek és egy cunamijelző rendszernek sem vennénk túl nagy hasznát a Balatonon. Itt Japánban viszont az év minden szakára jut egy kis izgalom. Amikor épp nincsen földrengés, akkor egy földcsuszamlás, monszun, vagy egy tájfun dobja fel a szürke hétköznapokat.

Kaptunk a költöztető cégtől egy információs anyagot Japánról. Mivel mostanában nagyon trendi lett a földrengés, gyorsan fel is lapoztam mit ír róla. Sokat sejtetően leírja, hogy a szokásos kisebb-nagyobb földrengések mellett (na köszi!) Japánnak ezen a részén úgy 100-150 évenként van egy nagyobb erejű földrengés is és már 150 éve nem volt 7-esnél nagyobb erősségű. Még mielőtt azon nyomban nekiállnék csomagolni azért hozzáteszi, hogy 24 órában figyelik a földmozgásokat és ha észlelnek valamit, akkor azonnal riasztják a lakosságot szirénákkal, hangos bemondón, a TV-n és a rádión keresztül. Na jó, talán hiszünk nekik, de azért teljesen nem nyugtatott meg. Elképzelésem sincs mennyivel előtte tudnak riasztani. A japánok persze nem értik mit vagyunk úgy oda egy kis földrengéstől, de én mindenesetre összeállítok egy túlélő csomagot itthonra. Bár nem tudom mit illik tenni egy ilyen csomagba, de már vettünk egy zseblámpát és egy sípot is be akarok majd szerezni, az már a Titanicban is bejött…
A füzet még hosszasan tárgyalja hogy katasztrófa esetére víztartalékot kell tartani otthon. Röviden: Végy egy kannát, töltsd fel vízzel, zárd le, majd cseréld a vizet három naponta, nehogy baktériumok kerüljenek bele. Na ne már, nem lenne egyszerűbb venni pár üveg ásványvizet?


Nem is amerikaiak írták volna, ha nem egy jókedvű, mosolygós kanna szemléltetné a víztartalékot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése